Školska godina 2024./2025.
Dragi maturanti,
popis tema za završni rad za konobare, kuhare i turističko-hotelijerske komercijaliste u školskoj godini 2024./2025. možete preuzeti klikom na ime mentora kojega ste odabrali.
Školska godina 2023./2024.
Obrana završnoga rada za školsku 2023./2024. godinu
Obrana završnoga rada za komercijaliste održavat će se 13. lipnja 2024. godine u kabinetu posluživanja prema sljedećem rasporedu. Redni broj Prezime i ime Vrijeme obrane 1. Beg Luči 8:00-8:15 2. Bravarić Marko 8:15-8:30 3. Dumičić Marta 8:30-8:45 4. Manuel Franelić...
Završni rad
Dragi učenici, na stranici Nastava → Završni rad možete pratiti sve obavijesti o provedbi završnog rada.
Dragi maturanti,
popis tema za završni rad za turističko-hotelijerske komercijaliste u školskoj godini 2023./2024. možete preuzeti klikom na ime mentora kojega ste odabrali.
EKONOMSKA SKUPINA PREDMETA
- Organizacija poslovanja u hotelu
- Istraživanje tržišta
- Kategorizacija objekata iz skupine hoteli
- Animacija u hotelskom objektu
- Marketinške funkcije u turizmu
- Motivi, oblici i ciljevi integracija ugostiteljskih poduzeća
- Nositelji turističke ponude na Rabu
- Organizacija rada odjeljku u hotelu (odjeljak po izboru, hotel po izboru)
- Organizacija rada proizvodnog odjela-catering
- Radni stres u poduzeću (objekt po izboru)
- Politika cijena u ugostiteljskim poduzećima
- Posebnosti hotelskih lanaca u svijetu
- Pozitivne i negativne strane turoperatora
- SWOT analiza turizma (objekt po izboru)
- Turizam kao jedan od glavnih nositelja turističke ponude
- Uloga lokacije ugostiteljskog objekta
- Uloga prometa u turizmu
- Vrste putničkih agencija
- Analiza tržišta na otoku Rabu
- Konkurencija među objektima (objekti po izboru)
- Tržišna strategija u hotelijerstvu
- Menadžment hotela (objekt po izboru)
- Check in – Check out
- Organizacija cjenika hotelske ponude
- Procedura rada s rezervacijama
- Upravljanje kadrovima u prijamnom odjelu
- Zadaci i funkcije putničkih agencija na tržištu
- Udruživanje putničkih agencija
- Čimbenici radnog procesa u objektu (objekt po izboru)
- Politika cijena putničke agencije
- Ponašanje potrošača
- Makrookružje
- Mikrookružje
- Plan marketinga
- Segmentacija tržišta na Rabu
- Upravljanje marketinškim funkcijama proizvoda
- Distribucija (objekt po izboru)
- Kontrola marketinga
- Područje primjene marketinga
- Komunikacija tržišta s javnošću
SVAKA TEMA MOŽE SE ODNOSITI NA HOTEL/AGENCIJU PO IZBORU
KUHARSTVO SA SLASTIČARSTVOM
1 | potreba i uloga kuhinjske administracije u suvremenoj gastronomiji |
2 | marketing u promidžbi gastronomije |
3 | hladna predjela od mesa (razne paštete i pjenice) |
4 | hladna predjela od ribe, rakova, školjki i glavonožaca |
5 | hladni izlošci (značajke, uloga i namjena) |
6 | hladni izlošci od riba, rakova, školjki i glavonožaca |
7 | topla (složenija) predjela od tjestenine |
8 | vrste toplih predjela prema osnovnim tijestima od kojih se izrađuju i to predjela od: |
9 | tvorničkih tijesta, domaćeg tijesta, vučenog tijesta, |
10 | tekućeg tijesta, hrustavog tijesta, lisnatog tijesta i prhkog tijesta) |
11 | topla predjela od raznih smjesa (varenci, nabujci i hrustavci) |
12 | jela od ribe (jela od: kuhane i ogrušane ) |
13 | jela od ribe (jela od:, pohane, pečene, pirjane i zapečene ribe) |
14 | jela od rakova, školjki i glavonožaca na razne tehnološke procese |
15 | gotova jela od govedine |
16 | gotova jela od teletine |
17 | gotova jela od svinjetine |
18 | gotova jela od janjetine |
19 | gotova jela od peradi |
20 | gotova jela od mljevenog mesa |
21 | gotova jela od divljači (pernate i dlakave) |
22 | hrvatska nacionalna jela (jela: dalmatinske, istarske, međimursko-zagorske i slavonske kuhinje) |
23 | hladna jela (jela od mesa domaće stoke i jela od peradi) |
24 | temeljne značajke dogotavljanja jela pred stolom gosta |
25 | flambiranje pred stolom gosta (jela 1od raznih mesa i jela od ribe, rakova, školjki i glavonožaca) |
26 | slatka jela od finog dizanog tijesta |
UGOSTITELJSKO POSLUŽIVANJE
- Oprema u ugostiteljskim objektima koji pružaju usluge prehrane, točenje pića i napitaka.
- Sredstva ponude i prodaje jela.
- Pivo
- Jaka alkoholna pića.
- Bezalkoholna pića
- Kava
- Čaj
- Organizacija i posluživanje banketa
- Glavni i sporedni obroci u ugostiteljstvu.
- Jednostavni prigodni obroci.
- Priprema i posluživanje dugih barskih mješavina
- Vruća alkoholna pića.
- Ugostiteljski objekti za smještaj.
- Kavana
- Restoransko osoblje i organizacijski oblici rada.
- Sustavi poslovanja.
- Posluživanje bijelih vina
- Posluživanje aperitiva.
- Dogotovljavanje jela pred stolom gosta- flambiranje slatkog jela
- Dogotovljavanje jela pred stolom gosta- flambiranje slanog jela
- Dogotovljavanje jela pred stolom gosta- biftek tartar
- Dogotovljavanje jela pred stolom gosta- filiranje ribe
- Gosti klasičnog restorana i način ophođenja s njima.
- Glavni odjeli klasičnog restorana .
- Pripremni radovi za posluživanje gostiju .
- Organizacija i posluživanje svečanih prigodnih obroka bife .
- Posluživanje jela i pića u prijevoznim sredstvima .
- Posluživanje digestiva .
- Specijalizirane restauracije .
- Poslovanje barova .
- Posluživanje na terasi i hotelskoj sobi .
- Organizacija i posluživanje svečanih prigodnih obroka-Koktel party
- Faze poslužnog procesa .
- Vrste jela i načini posluživanja .
- Posluživanje crnih vina
- Priprema i posluživanje kratkih barskih mješavina
- Posluživanje pjenušavih vina
- Gin
- Whisky
- Pjenušava i specijalna vina
- Bonton i konobarska uniforma
- Barista
KNJIGOVODSTVO I RAČUNOVODSTVO
- Dionice
- Obveznice
- Potraživanja od zaposlenika
- Sirovine i materijali
- Kratkotrajna imovina
- Dugotrajna imovina
- Kapital i obveze
- Svrha, vrsta i predmet popisa
- Knjigovodstvene isprave
- Poslovne knjige
- Knjigovodstvo obrtnika
- Knjigovodstvo trgovački društava
- Novčano poslovanje poduzetnika
- Platni promet – kreditne kartice i kartično poslovanje
- Ekonomske funkcije države
- Pojava i razvoj novca
- Elektroničko, internetsko i mobilno bankarstvo
- Tržište kapitala – Coca Cola Company
- Primjer dioničkog društva u RH
OSNOVE TURIZMA
- Djelovanje i učinci turizma
- Seoski turizam u RH
- Turizam Hrvatskih otoka
- Turistička ponuda RH
- Kulturni turizam u RH
- Turistička ponuda na Rabu
- SWOT analiza turizma na Rabu
- Analiza specifične turističke ponude Kvarnerskih otoka
- Utjecaj globalnih kriza na svjetski turizam
- Uloga obiteljskih poljoprivrednik gospodarstava u razvoju kontinentalnog turizma
- Uloga Rapske fjere u promicanju turističke ponude Raba
KNJIGOVODSTVO
- Franchising kao oblik poduzetničkog djelovanja
- Neprofitne organizacije u RH
POSLOVNO DOPISIVANJE
- Poslovno pregovaranje
- Poslovna etika
- Promocijske poslovne komunikacije
- Primjena poslovne komunikacije na društvenim mrežama
- Odnosi s javnošću i publicitet
- Nastanak i razvoj sredstava za pisanje i komunikaciju
STATISTIKA
- Osnove statističkog istraživanja
- Načini prikupljanja i prikazivanja podataka u statistici
- Srednje vrijednosti u statistici